Jurnalul științific Nature și publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung au dat, în 18 iunie, startul scandalului de plagiat în care este implicat primul-ministru al României, Victor Ponta.
În scurt timp, subiectul a fost preluat de agențiile de presă internaționale, precum și de cele mai prestigioase ziare din lume, precum New York Times și Washington Post. Calea către o mediatizare la nivel mondial a presupusului plagiat din teza de doctorat a premierului României – cu toate etapele acestui scandal – a fost foarte scurtă, subiectul ajungând până și pe site-uri de știri din Hawaii, Las Vegas ori Afganistan, ba chiar și pe un portal dedicat plagiatului.
Citește și Cazul acuzațiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta, ANALIZA PE TEXT: TEZA DE DOCTORAT a premierului versus CARTEA profesorului Dumitru Diaconu. EXCLUSIV
New York Times, 20 iunie
Huffington Post-19 iunie
Washington Post – 29 iunie
În ceea ce privește conținutul acestor articole, informațiile sunt redate fără prea multe comentarii, fiind descris scandalul, indiferent că este vorba despre acuzațiile inițiale, despre reacția primului-ministru ori, mai nou, despre decizia Consiliului Naționalde Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
„Sfidând un ordin de desființare, o comisie academică a decis că primul-ministru român Victor Ponta a plagiat fragmente semnificative din lucrarea sa de doctorat și a recomandat retragerea titlului de doctor. Hotărârea este încă un element de tensiune în politica acestei țări est-euroepne, în care președintele și primul-ministru se bat pentru putere”, este începutul unei știri din 29 iunie, semnate de Associated Press și publicate în Washington Post.
BBC – 19 iunie
Le Monde – 19 iunie
Cotidianul francez Le Monde a titrat într-o manieră ușor ironică un articol din 19 iunie despre acuzațiile din Nature: „Dacă plagiați, nu fiți prim-minstru în România”.
Un articol Associated Press, apărut în Las Vegas Sun, începe cu scandalurile de plagiat în care au fost implicați miniștrii desemnați ai Educației, Corina Dumitrescu și Ioan Mang: „Primul lui ministru al Educației a demisionat pentru că ar plagiat o carte despre aderarea României la Uniunea Europeană (este vorba despre Corina Dumitrescu, propusă la acest Minister, dar retrasă de Victor Ponta după problemele semnalate de presă, n.red.). Al doilea a demisionat curând, acuzat la rândul său că a copiat în lucrări academice (Ioan Mang, n.red.). Acum, primul-ministru român Victor Ponta este acuzat că a plagiat în jumătate din teza lui de doctorat”.
Afghanistan News – 20 iunie
The Guardian – 19 iunie
Gulf Times – 20 iunie
Las Vegas Sun – 18 iunie
The Australian comenta, într-un articol din 21 iunie, cu referire la scandalul din România, că „tentația copy-paste” a devenit mai mare decât a sexului ori a banilor: „Sexul și banii erau tentațiile care îi aruncau pe politicieni în diferite scandaluri: acum, se pare că aceste tentații sunt comenzile de copy și paste de pe calculatoarele lor. Primul-minstru al României se luptă să își salveze cariera, după ce a fost acuzat de plagiat”, au scris jurnaliștii australieni.
Un site dedicat plagiatului, Plagiarism Today, a privit acuzațiile de plagiat la adresa șefului Executivului din România într-un context macro, amintind și de scandalul Mang. Plagiarism Today nota: „Aceste scandaluri ridică semne serioase de întrebare cu referire la lipsa de onestitate din mediul academic al acestei țări, fie că este vorba despre un atac motivat politic la adresa primului-ministru, fie că sunt un indicator al sitemului educațional din această țară de după căderea comunismului, în 1989”.
Hawaii News Now – 29 iunie
The Australian – 21 iunie
Plagiarism Today – 20 iunie